​ Затопили сусіди - компенсація за ремонт


Чи знайома вам ситуація, коли зверху, випадково або через недогляд, затопили сусіди вашу квартиру водою так, що терміново потрібен серйозний ремонт? Така банальна ситуація виникає, на превеликий жаль, набагато частіше, ніж би хотілося.

Ваші дії при затопленні зверху

Перебуваючи в шоці після огляду результатів затоплення, не відразу збагнеш, куди потрібно звертатися і що в подібних випадках робити. Зазвичай розбирання починаються з винуватців потопу, хоча з'ясування відносин з ними навіть на дуже підвищених тонах абсолютно ні до чого не призводить. Сусіди не визнають себе джерелом ваших неприємностей, і категорично відмовляються відшкодовувати завдані збитки.

Качественные котлы твердотопливные длительного горения в Харькове купить по самой выгодной стоимости на сегодняшний день.


Як же правильно вчинити при виникненні аварійної ситуації? Перш за все необхідно терміново оповістити по телефону аварійну службу, щоб оперативно закрити стояк і припинити доступ води в постраждале приміщення. В процесі роботи аварійників слід спробувати спокійно домовитися з сусідом. У разі категоричного небажання вирішувати проблему по-сусідськи, доведеться написати відповідну заяву в ЖЕО або житловий кооператив про факт затоплення і приведення внаслідок цього майна - повного або часткового - в непридатність.
Якщо вас затопили

Важка розмова з сусідами

Житловики організовують комісію для складання акту та оцінки розміру завданих втрат. Бажано включити до складу комісії і власника квартири зверху - винуватця аварійної ситуації. Якщо він все ще не хоче йти на контакт, відправте йому повідомну лист, зберігши квитанцію про відправлення. При подальшому ігноруванні звернень звернутися письмово в незалежну експертну організацію з проханням зробити оцінку заподіяної шкоди. Офіційна відповідь експертів точно встановить суму, яку винуватець повинен буде виплатити за ремонт.

Зібравши всі документи для суду, можна починати судовий розгляд. Якщо в результаті судового процесу буде прийнято рішення про винність сусіда і обов'язковому відшкодуванні збитків, він повинен буде в обов'язковому порядку компенсувати ваші витрати на ремонт квартири. Правда, від прийняття судового рішення до його остаточного виконання може пройти чимало часу, оскільки виконавча служба дуже повільна у своїх діях. У разі відсутності у винуватця достатньої кількості фінансів для компенсації, вирішення питання може затягнутися аж до одного року.
Затопили квартиру, суд

Все вирішує тільки суд

Кращим виходом тут може бути домовленість між сторонами конфлікту за участю досвідчених юристів, які допоможуть скласти договір про розстрочення виплат з урахуванням конкретних термінів кожного етапу. Це дозволить уникнути зайвих витрат на судові процедури і зберегти нерви.

Похожие страницы: