Реєстрація підприємства і товарів в Держекспортконтролі

Ця процедура об'ємна і копітка, починаючи від заповнення уніфікованої форми і закінчуючи наданням статутних та інших документів. Одну з ключових ролей в пакеті документів відіграє довідка про ідентифікацію товарів, так що праці, описані в попередній частині цієї статті, як бачите, даром не пройдуть.

Коли процес буде завершений, то ви отримаєте Посвідчення про реєстрацію підприємства в Держекспортконтролі, а разом з ним - лист-роз'яснення з реєстрацією товарів і зазначенням вимог до їх міжнародним передачам в залежності від категорії товару, характеру міжнародної передачі, а також країни, в яку ( з якої) ця передача планується.

Термін дії такого Посвідчення - 3 роки, протягом цього часу, при необхідності, товари можна дорегістріровать і отримувати додаткові листи-роз'яснення, які будуть невід'ємною частиною Посвідчення. І ще, оскільки листи-роз'яснення є невід'ємною частиною Посвідчення, то не має значення, коли ви будете дорегістріровать товар, термін дії всіх листів-роз'яснень закінчиться разом з закінченням терміну дії Посвідчення.

Тепер, коли у вас є Посвідчення про реєстрацію та лист-роз'яснення з відповідними товарами, саме час перейти подумати як отримати дозвіл держекспортконтролю.

Дозвіл / висновок Держекспортконтролю

Перше про що потрібно знати, що міжнародні передачі товарів військового призначення, за рідкісним винятком здійснюються тільки при наявності в українського суб'єкта господарювання повноважень, виданих Кабінетом Міністрів. Частина таких підприємств - держ. посередники, які для того й існують, щоб «допомогти» вам експортувати і імпортувати товар військового призначення.  Решта підприємств з переліку мають, як правило, «усічені» повноваження тісно пов'язані з їх безпосередньою діяльністю і виступати посередниками вони не можуть. Тим більше не можуть це робити «рішали» будь-яких видів, чого б вони не обіцяли, мовляв вони організують вам експорт / імпорт вашого військового товару, в будь-якому випадку обдурять - або товар ваш небесний не військового призначення, або нічого вони вам не організовують, а то ще й під статтю підведуть (наприклад під ст. 333 КК України, але можуть і не тільки під цю).

Для товарів військового призначення, допущених до цивільного використання, товарів подвійного використання, а також товарів, що не підлягають експортному контролю отримання дозволів ДСЕК можливо без наявності повноважень, виданих Кабміном.

При цьому, слід пам'ятати, що:

- для отримання дозволу на передачу товарів військового призначення, допущених до цивільного використання додатково знадобиться висновок профільного відомства (зазвичай це Міністерство оборони) про те, що товар «допущений до цивільного використання»;

- імпорт товарів подвійного використання здійснюється без дозволу (висновку) ДСЕК, за винятком деяких категорій товарів;

- необхідність отримання дозволу на передачу товарів, що не підлягають експортному контролю як правило виникає, коли товар ввозиться з наданням державних гарантій, т. Е. Наданням міжнародного імпортного сертифіката (його теж видає ДСЕК). Зазвичай така ситуація виникає з ініціативи постачальника (тобто для вас - при імпорті в Україну), так що будьте уважні при підписанні контракту.

Це ще не все

Розповісти про всі види процедур в сфері експортного контролю, а тим більше розкрити всі тонкощі в масштабах однієї статті, звичайно неможливо. Якщо все, що ви прочитали здається вам не зрозумілим або ви не вважаєте за потрібне займатися цим самі, ви завжди можете звернутися до фахівців нашої компанії за консультацією або наданням відповідних послуг в сфері експортного контролю.

Перелік пропонованих послуг:

  • реєстрація (перереєстрація або дорегістрація) суб'єкта в Державній службі експортного контролю України (з отриманням Посвідчення);
  • реєстрація суб'єкта в Держекспортконтролі України з додатковою номенклатурі товарів (з отриманням листа-роз'яснення);
  • отримання дозволів (висновків) Держекспортконтролю України на експорт, тимчасове ввезення / вивезення, транзит товарів подвійного використання;
  • отримання міжнародного імпортного сертифіката;
  • представлення інтересів суб'єкта в Держекспортконтролі України при подачі і отриманні всіх видів документів;
  • Надаємо письмові консультації в сфері експортного контролю, а також складаємо тех.справкі (правила і порядок заповнення всіх видів заявок в ГСЕК, використання листів-разьяснений Держекспортконтролю та ін.)
  • Похожие страницы: