Вибір кабелю для проводки

Для того, щоб ваш будинок чи квартира були безпечними та комфортними, потрібно правильно провести електропроводку. У цьому питанні дуже важливо правильно вибрати кабель для проводки. Дуже часто користувачі плутають кабель і провід, вважаючи це одним і тим же, але це не так. Провід - це жила або скручування жил, які мають загальну оболонку, а в кабелі кожна жила має ще додатково індивідуальну оболонку, що дозволяє мати різні фази.

У кабелі жила може бути одна - одножильний або кілька скручених між собою - багатожильний кабель, чим більше провідників у скрутці і чим вони тонші, тим гнучкішим буде кабель у результаті.

Матеріал виготовлення.

Кабелі з однією жилою часто застосовують у проводці прихованого типу, а для відкритого типу застосовують лише багатожильні кабелі.

У кабелях жили можуть бути як мідні, так і алюмінієві. У алюмінію нормальна провідність і тепловіддача, а також він коштує набагато дешевше за мідь, але при цьому він швидко окислюється на повітрі, перетворюючись на діелектрик, через це швидко нагріваються контакти, збільшується опір, а це призводить до розплавлення та обриву ланцюга, до того ж алюміній дуже крихкий, такий кабель краще не згинати. Саме тому електричний кабель з жилою з алюмінію нині менше використовується. Мідь має високу провідність, стійка до корозії і більш стійка до вигинів, тому вважається більш ефективною і безпечною в кабелях, хоча коштує такий кабель дорожче, але в результаті окупає себе надійністю і безпекою.

Переріз.

При виборі кабелю потрібно правильно вибирати його переріз, він вимірюється саме за розміром жили, вказується цей периметр у мм2. Значення перерізу жил кабелю вказується залежно від сили струму, якщо неправильно вибрати кабель, він може перегріватися.

Для освітлення зазвичай вибирають кабель з перерізом 1,5 мм2, для розеток - 2,5 мм2, а для приладів, яким потрібна велика потужність, наприклад, бойлер або електроплита, підійде кабель з перерізом від 2,5 мм2 і вище.

Зазвичай переріз вказується на самому кабелі, він завжди йде з маркуванням.

Ізоляція.

Це теж дуже важливий параметр при виборі кабелю, з одного боку, ізоляція захищає провідник від зовнішніх пошкоджень, а з іншого боку, захищає людину від удару струмом. Ізоляцію зазвичай роблять із матеріалів, які не проводять електрику: гума, пластик, ПВХ, поліетилен та інші. Залежно від того, для яких приладів використовуватиметься кабель, роблять товщину цього шару. Наприклад, для побутових приладів, ізоляція повинна бути товщиною не менше 0,6 мм, а для електропроводки - 1,4 мм, для більш потужної техніки - 1,8 мм.

Похожие страницы: