Робочий кінець біти може мати алмазне напилення

  1. Основним елементом оснащення дрилі-шуруповерта є біта - металевий циліндр, що має шестигранну хвостову частину і робочий кінець, який відрізняється за формою залежно від виду кріплення, для роботи з яким вона призначена. Виготовляються біти з високоміцних видів інструментальної сталі з додаванням різних сплавів і металів, зокрема титану, для підвищення міцності і зносостійкості. Якість матеріалу дуже важливо, так як в процесі роботи він випробовує значні навантаження, які при неякісному виконанні призведуть до скоротечному зносу і поломки робочого кінця.

    Робочий кінець біти може мати алмазне напилення або насічки для кращого зчеплення з поверхнею кріплення. Самі біти з метою збільшення надійності й міцності можуть проходити додаткову обробку і покриття спеціальними складами.

    В залежності від форми шліців шурупів, гвинтів і саморізів розрізняють

    • основні форми біт;
    • об'єднані;
    • спеціальні.

    Основними є Phillips, Pozidrive, Torx, пряма, квадратна і шестигранна. Найбільш часто зустрічаються біти Phillips і Pozidrive.

    Біта Phillips має форму хреста. Така форма широко поширена практично у всіх видах кріплення. Хрестовий шліц дозволяє рівномірно розподіляти навантаження і збільшує контактну поверхню біт і кріплення. Це дозволяє закручувати саморізи, шурупи і гвинти з меншою ймовірністю зриву головки або «злизування» шліців кріплення.

    Біта Pozidrive також має форму хреста, але з додатковими діагональними ребрами, більш вузькими, ніж основні ребра, що утворюють хрест. Така форма ще більшою мірою збільшує поверхню стикання з відповідним кріпленням, рівномірно розподіляє навантаження і дозволяє справлятися з закручуванням та викручуванням потужних саморізів, проржавілих або заклиненні гвинтів і шурупів.

    Біта Torx, завдяки своїй зірчастої форми, вважається однією з найнадійніших при роботі зі старими потужними шурупами, з саморізами мають часткове згладжування шліців.

    При поштучної купівлі біт або придбання набору, обов'язково звертайте увагу на присутність цих трьох поширених форм. Кожна має свій розмірний ряд, наприклад Phillips – Ph1, Ph2, Ph3, Pozidrive – Pz1, Pz2, Pz3, Pz4 і т. д. Не рекомендується працювати з кріпленням оснащенням, що відрізняється не тільки формою, але і розміром. Це не дозволяє щільно стикатися робочим поверхням, що в свою чергу призводить до округлення кромок шліців і пошкодження граней біти.З тієї ж причини Шуруповёрт допускається взаємозамінність, тобто використання біти Pozidrive для роботи з кріпленням Phillips і навпаки.

Похожие страницы: