Як правильно дихати в сауні

21.03.2023

Для безпечного відвідування сауни та лазні потрібно навчитися правильно дихати, адже гаряче банне повітря може принести не лише користь, а й шкоду. Спекотне повітря може позбавити людину сил. З цієї причини в деяких випадках людина виходить з лазні втомленим і розбитим. Фахівці магазину "Все для саун" saunashop.com.ua розповіли, як впливає на організм повітря в сауні і як правильно дихати в умовах високих температур.

Вплив гарячого повітря на організм

Гаряче повітря тренує людський організм. У лазні чи сауні людина змушена дихати частіше, ніж звичайно. Організм вимагає набагато більше кисню для якісної вентиляції легень на відміну стандартної температури. Через носоглотку гаряче повітря потрапляє у всі внутрішні органи. Гаряче повітря поступово вбиває шкідливих бактерій. Такий комплекс заходів є своєрідною інгаляцією. Але щоб отримати позитивний ефект при відвідуванні банних комплексів, потрібно навчитися правильно дихати. Рекомендується використовувати спеціальні настої та ароматичні олії, які пом'якшують гаряче повітря.

Незважаючи на нестачу повітря, у лазні потрібно дихати рівно та спокійно. У цей момент можна відчути, як гаряче повітря пробігло через ніс, а потім проникло в легені. Якщо дихати через рот, то гаряче повітря прямо прямує в легені. З цієї причини людині вкрай важко і майже напевно почне задихатися. Якщо дихати через ніс, гаряче повітря проходить через слизову оболонку і досягаючи легені стає менш гарячим.

Навесні і восени багато хто починає хворіти на застуду і відвідування гарячої лазні стає особливо актуальним заняттям. Жар покриває слизову оболонку, а пара нищить набряки і відкриває дихальні шляхи. У цей час людина починає цінувати можливість вільного дихання через ніс.

Зверніть увагу: якщо помічені проблеми із хворобою горла або мигдаликів, рекомендується короткий проміжок часу подихати ротом. Однак, не зловживайте процедурою, інакше можна обпекти горло та легені.

Вчимося дихати правильно

Якщо важко дихати ніс, рекомендується підняти кінчик язика до неба. Завдяки цьому повітря зустрічає на своєму шляху більше опору і діставшись легенів, стає менш гарячим. У лазні та сауні потрібно робити все неквапливо, це особливо актуально для техніки дихання. При активному диханні людина швидко втомлюється і втрачає сили. Тому тренуйте процес поглинання повітря – процес повинен протікати розмірено, неквапливо. Якщо ж повітря розжарилося до краю, рекомендується дихати через ароматизований віник. Також можна чергувати процедуру деякий час через ніс, а потім через рот.

Немає сенсу йти в мовчанку. Рекомендується активно розмовляти та виражати емоції — охати, ахати, кректати і стогнати. У цей момент створюється особлива атмосфера, і в парилці за відчуттями вже не так спекотно, як раніше. Потрібно зберігати баланс і іноді виходити з кабінки і дихати свіжим повітрям. Для цього підійде передбанник або спеціальна кімната для відпочинку. Рекомендується робити короткі перерви кожні 10 хвилин. Дихайте глибоко, охолоджуючи не тільки тіло, а й внутрішні органи.

Чому можуть виникнути труднощі з диханням

Банний комплекс влаштований таким чином, щоб зберігати максимальну кількість часу теплого повітря в закритому просторі. Якщо плеснути в холодну воду на гаряче каміння, то кількість повітря зменшується в рази. Якщо в лазні відсутня вентиляція, відвідувачам буде дуже складно перебувати в такому приміщенні.

Ситуація може посилитися великою кількістю людей. Скупчення народу буквально гальмує повітря, порушуючи його циркуляцію. Приміщення насичується вуглекислим газами та збільшується випаровування – тому в лазні стає задушливо та некомфортно. Крім того, людський організм разом із потом виділяє токсичні речовини, які так чи інакше впливають на атмосферу у приміщенні. У цьому випадку є лише два варіанти розвитку подій: Періодично виходити разом із компанією до зони відпочинку. Або провітрювати приміщення.

Через відсутність пари у фінській лазні дихати набагато легше. Повітря в приміщенні сухе. Але в спекотній сауні звужується артеріальний тиск, а в лазні він підвищується.

Як дихати правильно

При відвідуванні лазні рекомендується використовувати аромати інгаляції. Таким чином, можна поєднувати корисне із приємним. Перед відвідуванням банного комплексу рекомендується придбати евкаліптовий, ялицевий та ялівцевий віник. Хвойні рослини ефективно бореться із застудними вірусами та вбивають мікробів. Крім того, вони допомагають дихати у спекотному закритому приміщенні.

Ефірні олії стануть гарною альтернативою хвойним віникам. Одна або дві краплі здатні розрядити важке спекотне повітря, а також заповнять приміщення приємним ароматом. При відвідуванні лазні грійте тіло, намагайтеся глибоко дихати, прогріваючи як зовнішню частину тіла, а й внутрішні органи!

Похожие страницы: