Пиво – напій, який з’явився фактично одночасно з найдревнішими людськими цивілізаціями, адже багатий вітамінами і цінними для організму мікроелементами.
Ще у XIV столітті відомий лікар Арнольд Вілландський у своїй праці «Кодекс здоров’я» писав, що пиво надає соки і силу приносить та сприяє кровотворенню. Однак, що означає класичний рецепт пива і чи дотримуються його сьогодні виробники цього напою.
Ще в XVI столітті так проблема виникла в пиволюбній Баварії, де стали варити пиво Опілля за різними рецептами та інгредієнтами, але всі ці продукти й надалі називали пивом. Тому, в 1516 році був прийнятий закон, який регламентував виробництво пива – “Райнгайтсгебот”, або в перекладі – «Вимоги до чистоти». Відповідно до цього документу, при виготовленні пива повинні використовуватися лише три складові: «вода, ячмінь та солод».
Однак, у XXI столітті, в гонитві за швидкими прибутками, багато виробників пива відійшли від «Вимог до чистоти», використовуючи додаткові консерванти. Виходячи з того, що основний компонент пива ячмінний солод дуже дорогий, навіть на етикетках пляшок пива, яке називають живим, почали з’являтися написи мальтозна патока та інші консерванти. В принципі, окрім ячмінного солоду у пивоварінні дозволяється використовувати пшеницю, рис чи кукурудзу, однак не мальтозну патоку, яка допомагає “консервувати пиво”.
Додавання патоки також суттєво скорочує термін доброджування пива – у 3 чи 4 рази, тобто кардинально порушується сам натуральний процес пивоваріння. Для прикладу, в останні роки в Україні дуже часто можна зустріти пухкий хліб чи печиво, які залишаються “свіжими” тижнями. Там також використовують мальтозну патоку.
Таким чином, закону «Вимоги до чистоти » від 1516 року відповідає лише пиво, що вариться з води, ячменю та солоду, в інших варіантах може додаватися рис, пшениця чи кукурудза, без жодних зайвих домішок та консервантів. Уважний споживач, розглядаючи етикетку пива “Опілля”, може побачити що саме продукція цього заводу на 100 % відповідає закону «Вимоги до чистоти» 1516 року. Тож, при бажанні, навіть у Тернополі можна спробувати пиво, рецепту якого майже 400 років.