​Мурованка

Село Мурованка - зовсім невелика, але знаменита на всю Білорусь, село Щучинського району Гродненської області. Село розташоване приблизно в 24 км від центру району - м щука, в 183 км від м Мінська. Через Мурованке проходить залізнична гілка Ліда - Мости, найближча станція Скрібовци знаходиться в 2 км від села.

Поруч із селом Мурованка протікає приплив величного Німану - річка Лобода.

Історія розвитку - Мурованка

Згадка в історичних документах поселення Мурованки пов'язано з будівництвом Маломожейковской (МУРОВАНСЬКА) церкви, за різними джерелами на початку-середині XVI століття. Ймовірно, назва села Мурованка пов'язано з будівництвом тут першого кам'яного - «мураванага» - споруди.

Туристичний потенціал - Мурованка

Село Мурованка так би і залишилася нічим не примітним населеним пунктом зі спокійним і плавним плином життя, але в XVI столітті тут була побудована унікальна церква, яка прославила його на всю Білорусь.

Церква Різдва Богородиці, або як її називають, Мурованка - це величний храм оборонного типу, який був побудований в готичному стилі. Видатна пам'ятка білоруського зодчества з 2-ох-метровими стінами, круговими вежами з гвинтовими сходами і бійницями, зберігає сліди, залишені шведськими ядрами. Церква піддавалася невеликий перебудові в XIX - початку XX століття. Сьогодні вона належить до об'єктів, які представлені до включення до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Похожие страницы: